Zasady przy projektowaniu kuchni cz.1

Kuchnia wraz z salonem jest sercem naszego domu- gdzie spędzamy całe dnie. Kuchnię robi się na długie lata i powinna spełniać oczekiwania wszystkich domowników. Dlatego warto poświęcić jej projekcie więcej uwagi, niż jeden dzień w pojedynkę z darmowym programem do projektowania.

Oto 10 podstawowych, cennych rad na co zwrócić uwagę przy projektowaniu kuchni :

Zasada numer 1- Czego ja właściwie potrzebuję?

Odpowiedz sobie na pytania: jak często pichcisz, czy przyjmujesz gości. Czy lubisz być przygotowana/y na kataklizmy i mieć dużo zapasów, a więc potrzebujesz dużo miejsca do przechowywania, wielkiej lodówki? Czy lubisz popisać się nową metodą gotowania sous-vide (jesli tak to gdzieś trzeba schować ten sprzęt)?Czy lubisz jak Twój partner pomaga Ci w gotowaniu czy jesteś „Zosią-samosią”- i nie lubisz jak ktoś Ci szturmuje do Twojej kuchni? Nie ma jednego uniwersalnego rozwiązania kuchni dla wszystkich.Każdy z nas jest inny, lubi inne rzeczy i dzięki temu każdy projekt kuchni jest inny! Kuchnia z dużą wyspą będzie odpowiednia np. dla dużej rodziny, która lubi razem lepić pierogi albo dla pary która lubi organizować imprezy z wyspą w centrum uwagi. Z kolei mniejsza będzie wygodna dla jednej osoby, która posiłkuje się dietą pudełkową- a kuchnia służy do zaparzenia  kawy rano.

Zasada numer 2- Co masz zrobić jutro zrób dzisiaj!

Każdy z nas myśli sobie coś się wymyśli – jakoś to wyjdzie. Na pewno coś wyjdzie- tylko pytanie po co przepłacać. Nie bez powodu kuchnia to w urządzeniu najdroższe pomieszczenie w domu.  Rozpocznij projekt kuchni przed rozpoczęciem remontu lub na etapie stanu deweloperskiego, a zaoszczędzisz czas i pieniądze. Czasami mała zmiana -np. zlikwidowanie lub przesunięcie ścianki działowej pozwoli ci np. uzyskać brakujące miejsce na stół lub wymarzoną wyspę. Kiedy masz projekt kuchni, to już wiesz gdzie umieścić elektrykę, wodę i płytki. Przesuwanie tych punktów na tym etapie generuje niższe koszty niż przy remoncie.

Zasada numer 3- Zainwestuj w taśmę mierniczą

Każdemu z nas zdarzyło się czasem kupić jakiś mebel „na oko”. I co przecież się udało wcisnąć sofę pomiędzy ścianą a szafką, a więc i kuchnię też się wciśnie gdzieś. Otóż nie- z kuchnią nie będzie tak łatwo! W kuchni wymiary to podstawa. Jeśli już zdecydowałeś się na współpracę z projektantem lub wizytę w salonie mebli, to koniecznie zabierz chociaż wymiary pomieszczenia.

Zasada numer 4– Rozmiar ma znaczenie

Dostosuj wymiary kuchni do swojego wzrostu. Nie masz wysokości modela- trudno kariery w modelingu najprawdopodobniej nie zrobisz, ale za to kuchnię możesz mieć wygodną na Twój wymiar! Blat roboczy wybieramy pod względem swojego wzrostu. Masz  170 cm wzrostu, to zrób blat na wysokości 85cm żeby się nie garbić przy krojeniu. Wartość ta będzie nieznacznie obniżana lub podwyższana w zależności czy od naszego wzrostu.

Zasada numer 5- Kuchnia na do gotowania czy do instagrama?

Ładny wygląd kuchni ma duże znaczenie, ale jeśli chcemy w niej wygodnie gotować, a nie tylko pstrykać zdjęcia na instagrama to rozmieszczenie każdego elementu musi być dobrze przemyślane, szczególnie jeśli nie dysponujesz zbyt dużą przestrzenią. Każdy centymetr się liczy, dlatego jeśli nie czujecie się na siłach, żeby zaprojektować samemu kuchnię, najlepiej zlećcie to zadanie osobie, która zajmuje się realizacją takich projektów na co dzień.

Zasada numer 6- Jak się popieści to się zmieści!

Mamy ogromną kuchnię , duży budżet i duże potrzeby- możemy powsadzać do naszej kuchni co nam się podoba. Gorzej jeśli mamy mały metraż – sprawy się trochę komplikują z tym co możemy wstawić do naszej kuchni, a co byśmy chcieli. Jeśli jest za mało blatu roboczego to piekarnik w wysokiej zabudowie to nie najlepszy pomysł. Jeśli kuchnia nie należy do najszerszych, to nie wciskaj na siłę wyspę- tylko dlatego, że są modne i fajnie prezentują się w wnętrzarskich magazynach. Zachowanie zbyt małego przejścia wokół wyspy będzie bardzo uciążliwe w jej użytkowaniu.


Zasada numer 7- Trójkącik musi być!

Ta bardzo prosta reguła czyli: lodówka – zlew- płyta, tworzy najbardziej funkcjonalny  układ w kuchni, ponieważ w takiej kolejności zawsze przygotowywane są posiłki w domu. Wykonywanie czynności ma być szybkie i wygodne, czyli: wyciągamy coś z lodówki, myjemy i gotujemy. Po co stosuje się trójkąt w kuchni – a żeby nie trzeba było „biegać” po kuchni- po przecież o wiele przyjemniej jest to robić w parku albo na bieżni.

Zasada numer 8- Najkrótsze przebiegi

Samo ułożenie sprzętów w trójkąt nie gwarantuje funkcjonalności kuchni. Zachowaj odpowiednie odległości między sprzętami. Najbardziej optymalne odległości powstają gdy możemy sięgnąć ze zlewu do płyty przenosząc ciężar ciała z nogi na nogę.

Zasada numer 9 – Co, jak i gdzie?

Gdzie zmieścić te wszystkie talerze, garnki, sprzęty, jedzenie, przyprawy i innych niezbędne gadżety? Korzystaj z szafek typu cargo, które idealnie wypełniają miejsce w kuchni, a na dodatek są bardzo wygodne z uwagi na np. wysuwane, wielopoziomowe koszyki. Możemy doposażyć nasze szafki w specjalne systemy tj. lemans/ cargo półki typu iMove. Te wszystkie cudeńka mają ułatwić Ci życie. O tej pory na zawsze będziesz wiedzieć gdzie co masz w swojej kuchni.

Zasada numer 10 – Oświeciło mnie!

Największy problem większości kuchni jaki odwiedzam to kiepskie oświetlenie. W kuchni nie wystarczy nam jedna centralna lampa. Najlepiej zainstalować kilka rodzajów oświetlenia : robocze, centralne, stołu, kinkiety… Jednym z nich i chyba najważniejsze to oświetlenie blatu roboczego ze zlewem i płytą grzewczą, które powinno być równomierne, bezcieniowe. Czyli lepsza tutaj może być na przykład żarówka liniowa czy taśma lamp LED, niż punktowe, rzadko rozmieszczone halogeny. To ważne dla bezpieczeństwa i zdrowia, ale i dla oczu, które nie będą się tak męczyć.

Dodaj komentarz